Vardagslyx på kontoret

Tänk dig att komma hem efter en lång arbetsdag och för en gångs skull inte ha den där stela känslan i kroppen. Tänk dig en dag utan onödiga avbrott för att ryggen värker – Vad skönt det skulle vara!

Idag arbetar allt fler människor bakom en stor dataskärm men det är inte alla gånger arbetsgivarna faktiskt tänkte till innan de inredde kontoret. Nu när du läser denna text, passa på att fundera över hur många timmar du faktiskt spenderar framför en dator och ta sedan en titt omkring kontoret och fundera över vad du ser. Enligt en undersökning som uppmärksammades i DN så spenderar hela 12 procent av oss svenskar mellan nio och tolv timmar bakom våra dataskärmar varje dag. Vilket kanske inte är så konstigt i och med att vi lever i teknikens tidsålder då en stor del av vår yrkessamma kommunikation sker över nätet. Dock framkommer i nämnda artikel att de absolut vanligaste arbetsrelaterade skadorna är trötta ögon och nackbesvär vilket är sådana problem som är väldigt enkla att förebygga med ergonomi.

Så vad la du märke till på kontoret? Till exempel; hur många handleds- eller svankstöd kunde du räkna ihop? Tyvärr är det många arbetsplatser som snålat in på just dessa anpassade stöd för sina kontorister trots att arbetsskador kan förebyggas med hjälp av just ergonomiska möbler. Det är just dessa små detaljer som är viktiga och en sida som är väl värd att kika in på är Östlunds Sverige där du enkelt hittar det ergonomiska stöd som passar just dig bäst. För hur det nu än är så påverkas hela arbetsmiljön mer positivt av ett ergonomiskt tänk, oavsett om det kommer från dig själv eller din arbetsgivare. Enligt Arbetsmiljöverket har ergonomin såväl fysiska som mentala aspekter vilket betyder att när man gör ergonomiska förbättringar i verksamheten så skapas goda förutsättningar för både arbetstagare och organisation. Även studenter bör fokusera på att ergonomianpassa sin studieplats för att på så vis hjälpa koncentration och välmående. Tänk: imorgon kanske du slipper vara stel i nacke och rygg!