Frilansande copy

Friheten, vinden och den där känslan att vi går som på moln. Den känslan kan ibland infinna sig när vi frilansar eller när vi går i frilandstankar. Men, är det verkligen en dans på vackra rosor?

Att vara en frilansande kreativ själ är tyvärr inte alltid en dans på rosor, utan det finns många taggar vi kan kliva på för att känna av känslan av självständighet. Men, för många är det värt det att leva i ovisheten och att vissa månader ha överdrivet mycket pengar – för att i nästa få leva på nudlar och gammalt lådvin. Ett smart tips är att införskaffa i en skrivarserver så du kan sitta hemma och jobba tillsammans med andra och så alla kan ha möjlighet att skriva ut enkelt och bekvämt. Men det finns självklart en hel dröm av tips som kan vara bra att tänka på innan du tar det första klivet.

Att tänka på

  • Skola – har du en bra reklamskola bakom dig blir det betydligt enklare att både börja frilansa och få jobb. Men du har även ett litet kontaktnät av studiekamprater som är lika värdefulla som guld.
  • Kontaktnät – beroende på om du är i början av din karriär eller om du är mitt i den, så ser ditt kontaktnät olika ut. Det är viktigt att du vattnar dina kontakter väl så de vill anställa dig.
  • Att synas – att synas är att finnas. Tänk på att det är viktigt att du går på olika event och tävlingar frö att mingla runt. Du ska ta för dig och det gäller att du vässar dina armbågar.
  • En successiv förflyttning – att vakna upp mitt i natten av att du haft en briljant dröm om att du frilansar och att du sedan på morgonen skickar in en avskedsansökan kanske inte är det smartaste. Ta det istället successivt och gå ner i tjänst för att prova dina vingar och se hur högt du vågar flyga. Har du ett jobb som skyddsnät kan du våga fälla ut dina vingar lite mer.

Ett kollektiv

Bara för att du frilansar betyder inte det att du måste stänga in dig själv i din lägenhet. Den mest kreativa miljön kan du få om du hyr en stol i något kreativt kollektiv där du även kan få möjlighet att diskutera idéer men även knyta nya och viktiga kontaker och med det få mer jobb. Ge och ta som det brukar heta.

Frilansa utan att frilansa

Du kan även kombinera frilandsuppdrag med en fast tjänst – då krävs det att du är en riktig arbetsmyra. Här kan du ha ditt vanliga jobb samtidigt som du tar på dina andra spännande uppdra och sedan lämnar bort din faktura till företag som sedan fakturerar kunden och ger dig pengar. Då behöver du aldrig sköta ekonomin och du får pengarna inom några dagar. Fantastiskt att i början ha detta som språngbräda. Om du vet att det kontinuerligt kommer rulla in jobb är detta icke lönsamt i längden då företagen tar en avgift på fakturan. Men, det är ett bra test i början.